Als uitgangspunt voor de hoogte van de villa heeft Palladio het middelste vierkant van de zaal genomen. Dit vierkant heeft de afmetingen van 16 bij 16feet. Wanneer we dan de manier hoe Palladio de hoogte van ruimtes met gewelf vaststelt erbij nemen (zie blogbericht "4 boeken van Palladio"), komen we tot de conclusie dat wanneer een vierkant als uitgangspunt wordt genomen de hoogte hetzelfde is als de breedte. Dus de hoogte van deze ruimte wordt 16feet.
Voor de andere ruimten heeft Palladio 1/3e van de lengte plus de breedte genomen. Palladio heeft voor deze ruimten niet zijn standaard formule van hoogte = (lengte + breedte) / 2 gebruikt, omdat anders een 2-tal ruimten even hoog zouden zijn als de zaal en 2 ruimten zouden zelfs hoger worden. De waarden zoals Palladio ze heeft gebruikt in Villa Malcontenta zijn in de afbeelding hiernaast weergegeven. De hoogtes zijn weergegeven in feet. De 2 ruimten aan de achterzijde van de villa zijn trappenhuizen, deze lopen over alle verdiepingen en heb ik hier dus niet weergegeven.
Normaliter is het bij Palladio zo dat elke hogere verdieping van het gebouw 1/6e lager is dan de begane grond. Deze villa heeft echter 1 verdieping erboven en een verdieping eronder. De verdieping erboven is zoals gebruikelijk 1/6e lager dan de centrale verdieping. De kelder om het zo maar te noemen is weer 1/6e lager dan de bovenste verdieping.
Hein de Werd [2027103]
Literatuur:
http://www.lamalcontenta.com/ geraadpleegd op 14-10-2010
donderdag 14 oktober 2010
dinsdag 12 oktober 2010
maandag 11 oktober 2010
Situatie Villa Malcontenta
Villa Malcontenta heeft echter een andere functie. De gebroeders Foscari lieten de villa namelijk bouwen om officiele recepties te kunnen houden. Om deze reden is de villa gesitueerd aan het kanaal, aangezien de villa vlakbij Venetië ligt was scheepvaart de gebruikelijke manier om te reizen en was de villa dus makkelijk bereiken.
Voorzijde Villa Malcontenta |
Voorzijde Villa Malcontenta |
Achterzijde Villa Malcontenta |
Hein de Werd [2027103]
Literatuur:
Facade bij Palladio’s kerken
Zoals ook al te zien bij Villa Malcontenta en ook nu bij Il Redentore maakt Palladio gebruik van griekse tempelfacade's welke hij voor zijn gebouwen plaatst. Dit is een typisch element van de Renaissance als wedergeboorte van de klassieke oudheid. Maar dit gebruik van een oude vorm als jas voor een nieuw soort gebouw, brengt problemen met zich mee.
Veel kerken van Palladio hebben een dubbele facade, deze facade is ingedeeld in een grote en een kleine orde. Zoals in de afbeelding hiernaast te zien van Wittkower.
Veel kerken van Palladio hebben een dubbele facade, deze facade is ingedeeld in een grote en een kleine orde. Zoals in de afbeelding hiernaast te zien van Wittkower.
Vooraan staat een smalle facade, de 1e orde, als een soort triomf poort. Echter bedekt deze triomf poort niet de gehele kerken, aangezien deze breder zijn dan de triomf poort. Vitruvius heeft dit opgelost door een 2e facade, de 2e orde, achter de triomf poort te zetten. Zoals op meerdere punten heeft Palladio ook dit vlekkeloos overgenomen van Vitruvius.
Maar als we dan naar de facade van Il Redentore gaan kijken zien we dat deze nog een beetje gecompliceerder is dan van andere kerken. Bij Il Redentore zit er nog een 3e facade. Deze 3e facade is nog toegevoegd vanwege de hoogte van de kerk. Waar de tempelfacade eigenlijk ontworpen is voor een tempel van slechts één verdieping. Heeft Il redentore 2 verdiepingen en om deze reden is er nog een facade toegevoegd.
Maar als we dan naar de facade van Il Redentore gaan kijken zien we dat deze nog een beetje gecompliceerder is dan van andere kerken. Bij Il Redentore zit er nog een 3e facade. Deze 3e facade is nog toegevoegd vanwege de hoogte van de kerk. Waar de tempelfacade eigenlijk ontworpen is voor een tempel van slechts één verdieping. Heeft Il redentore 2 verdiepingen en om deze reden is er nog een facade toegevoegd.
Hein de Werd [2027103]
Literatuur:
-Andrea Palladio, The Architect In His Time; Boucher, Bruce; New York, 1998; pag. 156 - 173
donderdag 7 oktober 2010
Elementen
Zuil
Een vrijstaand dragend bouwdeel dat bestaat uit een basement, een schacht en een kapiteel. De schacht van de zuil heeft meestal een cirkel als horizontale doorsnede en rust op het basement. Het bovenste stuk van de zuil wordt kapiteel genoemd. In de kapitelen zit de meeste variatie en hieraan kan vaak worden afgelezen tot welke klassieke orde de zuil behoort.
Tongewelf:
Een tongewelf is een gewelf met een cirkelvormige doorsnede, waardoor een halfronde tunnel ontstaat. Een tongewelf is voorzien van gordelbogen.
Koepel:
Met de term koepel wordt een bolvorming aangeduid. In de meeste gevallen wordt gedoeld op een gewelf met een cirkelvormige,elliptische, vierkante of veelhoekige plattegrond, al dan niet steunend op verticaal opgaande wanden,zuilen of pilaren. De volmaakte koepel is een koepel in de vorm van een halve bol. Vaak heeft een zij echter de vorm ven een kleiner bolvlak, van een segment zoals de kalot of van een hangkoepel.
Koor:
Is het afzonderlijk gedeelte van de kerk dat meestal aan de oostelijke langszijde van het gebouw te vinden is. In het koor bevindt zich het altaar. Aan beide zijden van het het koor is een koorgestoelte te vinden als zitplaats voor de leden van het koor.
Casey Abas [2026117]
Casey Abas [2026117]
Il Redentore
1.Proportiesystemen
In de kerk zijn de invloeden van Palladios denkbeelden veelvoudig te zien. Zo spelen symmetrie en verhouding een grote rol. De kerk is dubbel zo lang als hij breed is en in het vooraanzicht is de kerk zeer symmetrisch. Lichtinval in de kerk was ook een belangrijk punt in het ontwerp."De totale breedte van de gevel is ongeveer hetzelfde als de hoogte van de kerk aan de basis van de koepel (83 vs 87 als Vicentine voeten gemeten volgens een recente... enquête) en de hoogte vanaf de grond tot de top van de belangrijkste fronton (68 1 / 3 ') is de helft van de totale hoogte (137 5 / 6')."
De koepel heeft een diameter van
(James S. Ackermann, pag.146)
Plattegrond Dwarsdoorsnede
2.Vitruvius
Palladio benadrukte de noodzaak van symmetrie en proportie (net als in het menselijk lichaam) en legde de regels van de toepassing van de ‘drie orden’ (Dorisch, Ionisch, Corinthisch) uit.
3.Gevels -Materialen- Elementen
In de gevel zijn vier tempelfronts verwerkt. Ieder met zijn eigen fronton, cimaan , fries en zuilenorde. De zuilen zijn niet volledig uitgevoerd maar als half pilasters. De lagere zuilen zijn uitgevoerd in de Korinthische orde en de zuilen die het grote fronton moeten “dragen” zijn uitgevoerd in de Korinthische Ionische orde.
De zijgevel van de kerk is in traditioneel baksteen uitgevoerd, veel voorkomend in Venetië.
4.Oudheid: gebouwen, elementen . architectuur van de oudheid
Kenmerkend van de renaissance architectuur is de grote belangstelling en bewondering voor de klassieke oudheid, de beschaving van het oude Griekenland en Rome. Het schoonheidsideaal van de oude Grieken en Romeinen werd de standaard waaraan alle kunst moest voldoen.
Deze elementen vinden we ongetwijfeld allemaal terug in II Redemtore, en zo ook in zijn andere bouwwerken. De trend om eerder horizontaal dan verticaal te bouwen, is hier het grootste voorbeeld.De horizontale verbindingen worden vaak benadrukt door het gebruik van sierlijsten en kroonlijsten. De verticale verbindingen worden benadrukt door zuilen en pilasters.
Al met al doen de gebouwen in de Renaissance dus heel klassiek, monumentaal en harmonisch aan door de evenwichtige verhoudingen.
Oudheid
Men wou terug naar de Oudheid, naar de bronnen van het denken en van de schoonheid. Vb. De dichter Petrarca (1304-1374) zag de Middeleeuwen als een tijd van barbarij en van duisternis, terwijl hij een grote liefde koesterde voor de Romeinse oudheid.
Deze hergeboorte van de Oudheid was wel vooral een kwestie van beeldende kunsten.
Eerst wou men motieven voor decoratie en versieringen achterhalen uit de Oudheid
=> Het naakt overwon in de schilderkunst en de beeldende kunst.
Men wou ook de ziel van de Romeinse architectuur achterhalen => men ging oude Romeinse bouwwerken gaan opmeten en bestuderen, en men trachtte de Romeinse architectuur in nieuwbouw te verwerken.
Palladio liet veel klassieke aspecten in zijn voorgevel samenkomen. Een kenmerk van zijn werk is het gebruik van zuilen verdeeld in de verschillende orden. Deze orde staat duidelijk beschreven in zijn boeken en stamt af van de ideeën van onder anderen Alberti en Vitruvius.
Lange en lagere zuilen.
Sharlene Esser [2029046]
Abonneren op:
Posts (Atom)